2009. november 4., szerda

Magyarország kitiltja az új, génmódosított kukoricákat

Az eddigieken túl három fajta termesztését engedélyezte a napokban az Európai Bizottság az unió tagállamaiban. Magyarország az újabbak termesztését és forgalmazását sem engedélyezné, és ebben valamennyi párt egyetért.
Az Európai Unió mezőgazdasági bizottságának elnöke már az Európai Bizottság határozata előtt jelezte: támogatni fogják a genetikailag módosított növények európai bevezetését. A mostani engedély, amely a Monsanto két fajtájára és a Pioneer cég egyik kukoricájára vonatkozik tíz évre szól. Magyarországon mindeközben korábban és ma is komoly politikai konszenzus van abban, hogy fenntartsuk a négy éve létező moratóriumot és, hogy a további fajták behozatalára is nemet mondjunk – számolt be az MR1 Kossuth Rádió. Herbály Imre, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke szerint, ha másképpen nem lehet, a hazai szabályozások szigorításával kell ezt elérni.
Ángyán József professzor, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja szerint erre azért is van szükség, mert az új fajták a már kitiltotthoz hasonlatosak. A hazai gyártók és egyes szakemberek is úgy gondolják ugyanakkor, hogy a génkezelt termékek eddigi vizsgálatai nem igazoltak igazi veszélyeket. A professzor szerint a hazai gazdasági érdek is a tiltást indokolja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.