2009. december 2., szerda

Magosz: Oszkó Benedek Fülöp cinkosává válhat

Precedensértékű, hogy a Heves Megyei Bíróság – igaz, nem jogerősen – másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt Benedek Fülöpöt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyettesét – mondta szerda délutáni sajtótájékoztatóján Budai Gyula.
A Magosz szövetségi igazgatója szerint Benedek Fülöp neve nemcsak ebben a gyanús ügyletben merült fel, hanem az újfehértói földekre kiírt pályázatoknál, a sukorói ingatlanpanamánál, valamint legutóbb a Pest megyében nagy botrányt kavaró, 2000 hektáros államiföld-pályázat visszadátumozása kapcsán. Budai Gyula szerint az ítélet azért precedens értékű, mert megtörtént az első felelősségre vonás egy olyan korrupciós ügyben, ahol konkrétan egy volt kormánytag, aki jelenleg a földügyeket felügyeli, visszaélt hivatali helyzetével. A szakember szerint ezt a felelősségre vonást továbbiak fogják követni, és ez az ügy intő példa lehet minden szocialista kormánytag és állami vezető számára, akik akár tevőlegesen, akár hallgatólagosan részt vettek az állami földek kijátszásában. Budai Gyula úgy véli, ebben az ügyben óriási felelősség terheli Oszkó Péter pénzügyminisztert is, aki az állam nevében felügyeli az MNV-t. „Ugyanakkor itt a lehetőség a pénzügyminiszter előtt, hogy éljen a vagyontörvényben biztosított jogával, és felmentse Benedek Fülöpöt posztjáról” - jelentette ki a Magosz szövetségi igazgatója. A szakember emlékeztetett: az Oszkó Péterrel folytatott négyszemközti megbeszélése során a pénzügyminiszter megígérte neki, hogy amennyiben valakinek a felelősségét a bíróság megállapítja, le fogja vonni a személyi konzekvenciákat. Amennyiben ez nem történik meg, Oszkó Péter Benedek Fülöp cinkosává válik, és hallgatólagosan áldását adja arra a földértékesítési gyakorlatra, amelyet a vagyonkezelő folytat. Budai Gyula úgy tudja, Gráf József már elhatárolódott ettől a földértékesítési gyakorlattól, de ennek ellenére őt is erkölcsi és politikai felelősség terheli. (FH)

A cikket az alábbi címen találja a HírTV portálján: http://www.hirtv.hu/?tPath=/print/belfold&article_print=yes&article_id=300039

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.