2009. november 4., szerda

Megfeneklett az SPS törvény?

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) üdvözli Sólyom László köztársasági elnök döntését, hogy véleményezésre megküldte az SPS-törvényt az Alkotmánybíróságnak, így az szerintük nem léphet hatályba januártól.
A köztársasági elnök döntése - amely az Agrya szerint az SPS 2009. január 1-jei bevezetésének is akadályát jelenti - nagyban segíti a magyar fiatal gazdákat abban, "hogy fejleszteni, fejlődni tudjanak, hogy fenn tudják tartani a magyar mezőgazdaság családi gazdaságok által őrzött hagyományait" - áll a csütörtökön eljuttatott közleményben, amelyet Mikula Lajos, a fiatal magyar gazdálkodókat tömörítő szervezet elnöke írt alá.
A szervezet szakmai meggyőződése szerint - húzza alá a közlemény - az SPS-rendszer bevezetése nem az egyetlen és kizárólagos mód a mezőgazdaságban meglévő problémák kezelésére, nem olyan eszköz, amely minden bajra megoldást kínál. Az Agrya ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy az agrárkormányzat kizárólag az SPS-rendszer bevezetésében látta a megoldást a gondok orvoslására, és a jelzések - köztük az AGRYA jelzése - ellenére sem volt nyitott a meglevő egyéb lehetőségek érdemi vizsgálatára.
Az AGRYA megítélése szerint az SPS bevezetéséhez kapcsolódó, most megfeneklett kormányzati döntés sorozatnak fontos üzenete van. Az agráriumot és a magyar vidéket alapjaiban érintő döntéseket csak valós, minden partner számára teret, lehetőséget biztosító, átlátható, a különböző érdekek közötti megnyugtató egyensúlyt megteremtő alapos előkészítés után lehet meghozni. A szervezet elismeri: vidéket érintő ügyek egy részénél ez megvolt, megvan, az SPS esetén azonban elmaradt, meg is lett a következménye.
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, Agrya továbbra is nyitott minden szakmai együttműködésre, egyeztetésre.
Sólyom László szerdán jelentette be, hogy véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak (Ab) az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről és működtetéséről szóló törvényt. Indoklásában azt kifogásolta, hogy a törvény múltbeli időponthoz köti az abban szabályozott támogatási jogosultság egy részét.
Aggályosnak találta a köztársasági elnök azt is, hogy a törvény hátrányosan érinti azokat a mezőgazdasági termelőket, akik 2006 után léptek piacra, vagy szereztek új termőterületet.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését és várja az Alkotmánybíróság állásfoglalását - mondta a hírre reagálva Dékány András, a tárca szóvivője.
Az Országgyűlés október 20-án 205 igen, 163 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett, az ellenzék és a kormányoldal közötti parázs vita után fogadta el az új, egységes mezőgazdasági támogatási rendszert, az SPS-t.
A kormány szerint az új támogatási rendszer a piaci kereslethez igazodó racionális magatartásra ösztönzi majd a termelőket.
Ezzel érvelt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a témáról rendezett parlamenti vitanapon. Az agrártárca szerint az SPS mind a bérbeadónak, mind a bérlőnek előnyt jelent, mivel így mind a két fél érdekelt a hosszú távú bérleti szerződésben. Az SPS-jogosultság növeli a föld értékét, amivel a 2011-es földpiaci nyitás után a külföldi befektetők is számolnak majd.
Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.