2010. április 22., csütörtök

Elveszhetnek az agrártámogatások

A Magosz szerint a szocialisták továbbra is az állami földek lenyúlásán mesterkednek. Budai Gyula, a gazdaszervezet szövetségi igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: 100-130 ezer hektár állami földet akarnak haszonbérbe adni annak a szocialista agrárklientúrának, amely az elmúlt nyolc évben az MSZP-SZDSZ szekerét tolta.
Budai szerint Oszkó Péter pénzügyminiszter személyesen adott utasítást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) a 100-130 ezer hektárnyi állami föld meghirdetésére, az erről szóló tervezetet pedig várhatóan jövő héten terjesztik a vagyongazdálkodási tanács elé – áll az MTI jelentése szerint. Budai Gyula közölte, a körülbelül százezer hektárnyi földterületet a piaci ár feléért akarják "átjátszani" a szocialista agrárklientúrának.
Tájékoztatása szerint a földek meghirdetésének indokaként az agrárkörnyezet-gazdálkodási pályázaton elnyert pénzek kifizetésének meggyorsítását hozták fel. Rámutatott: idén januárban, amikor elbírálták az agrárkörnyezet-gazdálkodási pályázatokat, kiderült, hogy a nyertes nagy cégeknek nincs olyan földterületük, illetve bérleti idejük, amely alapján kifizethetnék számukra az elnyert összeget; vagyis az eredményhirdetés után derült ki, hogy e társaságok nem jogosultak a támogatásra.
Ezért a mostani haszonbérletet úgy írják ki - folytatta -, hogy azoknak a nagygazdaságoknak, amelyek benyújtják a pályázatot, a kifizető igazolásként fogadja el ezt a benyújtást, és így jogosultak lesznek az előbb említett agrártámogatásra.
A haszonbérleti pályázatok meghirdetésének első körében azokat a szocialista agrárlobbihoz tartozó cégeket próbálják helyzetbe hozni, amelyek nem rendelkeztek az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatáshoz szükséges ötéves bérleti időtartammal - mondta. Hozzátette azt is, hogy az MNV több jogszabályt is megszeg, ugyanis szerinte olyan területeket ír ki, amelyekre jelen pillanatban még hatályos bérleti szerződések vannak.
Budai Gyula feltette a kérdést: "mi van azokkal, akik az agrárkörnyezet-gazdálkodási pályázaton nyertesek, de nem kapják meg hozzá a haszonbérleti jogot alapító földterületet?" Részükre lényegében jogszerűtlenül fogják kifizetni a támogatást - emelte ki, hangsúlyozva, hogy a jogszerűtlen támogatás ügyében az új kormánynak fel kell készülnie arra, hogy visszavonja a támogatást, visszaszedje a jogtalanul kifizetett támogatás összegét, az unió felé viszont jelentenie kell majd a jogszerűtlen támogatás kifizetését, az EU pedig emiatt akár az agrártámogatások csökkentésével is sújthatja Magyarországot.

"Jól látható, hogy az agrárkörnyezet-gazdálkodmagoszos.ási támogatás átjátszását követően a szocialisták a hozzá járuló állami földeket is szeretnék átjátszani a baráti körnek" - összegezte Budai Gyula, aki felszólította a jelenlegi kormányt: azonnal fejezze be az állami földek "elkótyavetyélését", és állítsa le azok ilyen módon történő haszonbérbe adását. Oszkó Péter pedig hozza nyilvánosságra azt a határozatot, amelyben utasítást adott az MNV-nek - fűzte hozzá a magoszos.
forrás: szabadföld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.